Denk je dat je partner van je wil gaan scheiden? Of heeft je partner het idee dat jij een einde wilt maken aan de relatie? Meestal gaat er een heel traject vooraf aan een scheiding. Toch hoor je vaak dat degene die te horen krijgt dat de ander wil scheiden, de scheiding absoluut niet zag aankomen. De scheidingsmelding kwam als een donderslag bij heldere hemel.
Zijn er signalen van een naderende scheiding?
Ja, achteraf zijn ze vaak te herkennen. Aan een scheiding gaan vaak verschillende signalen vooraf. Bij iedereen zijn ze verschillen maar op basis van mijn eigen ervaringen als mediator bij 450 scheidingen, heb ik 11 signalen op rij gezet.
- Er wordt niet meer gesproken over een toekomst samen. Gesprekken over dit onderwerp worden vermeden of de ander verandert snel het onderwerp.
- Er wordt niet meer geïnvesteerd in de toekomst. De aankoop van een huis wordt bijvoorbeeld steeds uitgesteld.
- Er ontstaan veel misverstanden, irritaties en discussies over onbelangrijke zaken. En soms over de opvoeding van de kinderen.
- Eén van de twee zondert zich steeds meer af. Ook worden belangrijke zaken niet meer met elkaar gedeeld.
- Leuke dingen worden niet meer ondernomen. Denk bijvoorbeeld aan dagjes weg, samen uit eten, op vakantie, etc.
- Er wordt niet meer spontaan liefde of genegenheid getoond aan de ander. Zoenen, knuffelen en intieme dingen komen minder vaak voor of gaan steeds op de automatische piloot.
- Leuke dingen worden steeds meer ondernomen met vrienden of vriendinnen en steeds minder met elkaar. Ieder gaat zijn eigen gang.
- Eén van beiden zit niet lekker in zijn of haar vel, is depressief of heeft last van een burn-out. Het ontslag van één van de twee partners, ziekte van één van de partners, overlijden van een dierbare of pensionering kunnen ook tot extra frictie leiden.
- Eén van de twee heeft steeds meer oog voor anderen en laat anderen, bewust of onbewust, makkelijker in het leven toe.
- Eén van de twee ontwikkelt zich sneller dan de ander. Hierdoor wordt de andere persoon onzeker, omdat hij of zij de partner niet langer kan bijbenen. Hierdoor groeien partners steeds verder uit elkaar.
- De tekortkomingen van de ander worden steeds meer benadrukt. ‘Jij komt altijd te laat’ of ‘ik word zo moe van jouw reacties’.
Lees ook de blog over de scheidingsmelding