scheiden met kinderen

Hebben jullie minderjarige kinderen dan is het ouderschapsplan een verplicht onderdeel van de scheiding. Jullie relatie als partners eindigt, maar jullie blijven voor altijd de ouders van jullie kinderen. Het ouderschap dient in een andere vorm te worden voortgezet en met een goed ouderschapsplan leg je een stevig fundament voor de rest van het leven van jullie kinderen.

 

Van ex- partners naar co-ouders.
Linksom of rechtsom, jullie zullen met elkaar moeten blijven communiceren over de kinderen. Samen overleggen en tot beslissingen komen. Daarom is het juist zo belangrijk om harmonieus uit elkaar gaan. Dat jullie leren om eerlijke afspraken te maken en regelingen treffen waar beiden tevreden mee zijn. In het beste belang van de kinderen. Want kinderen scheiden niet.
Ook voor de ontwikkeling van de kinderen is het heel belangrijk dat jullie er samen goed uitkomen. Door alle media- aandacht over vechtscheidingen is het inmiddels duidelijk dat de relatie tussen ex-partners bepaalt, hoeveel schade kinderen van een scheiding oplopen. Hoe beter jullie met elkaar omgaan, hoe minder effect het heeft op hun welbevinden en hun ontwikkeling. Kinderen hebben er baat bij als zij zien en merken dat ouders naar elkaar luisteren en kunnen overleggen. Daarom staat het belang van de kinderen voorop!

Blik op de toekomst
Ik vraag ouders altijd in het kader van het nieuwe ouderschap na te denken over de toekomst. Een jaar vooruitkijkend: hoe willen jullie dan met elkaar omgaan? Respectvol naar elkaar, omdat de gemaakte afspraken houdbaar zijn gebleken? Samen bij het afzwemmen, de musical in groep 8, de diploma-uitreiking of bij het huwelijk van jullie kind? Of alsnog in strijd, omdat de praktijk weerbarstig lijkt? Wat is het voorbeeld dat jullie willen zijn naar de kinderen, jullie familie en de omgeving? In een lastige situatie is het goed om focus te houden op het gezamenlijk gewenste toekomstbeeld. Om vanuit die gezamenlijkheid te komen tot afspraken die zowel voor jullie kinderen maar ook voor jullie als ex-partners houdbaar zijn.