Ik ga scheiden , maar wat nu?

Het verhaal van Dennis:
Eindelijk heb ik het mijn vrouw verteld; ik wil scheiden! Na een lange periode van worstelen, verdriet, slapeloze nachten en soms zelfs wanhoop vertel ik mijn vrouw dat ik niet verder met haar wil. Ik wil mijn leven anders inrichten. Wel een goede vader blijven natuurlijk. De beslissing is genomen, maar hoe nu verder, vraag ik me af. Hoe vertellen we dit aan de kinderen? Hoe moet het met het huis? Wat moeten we allemaal regelen? Kortom, veel vragen tegelijk.

Getrouwd en niet gelukkig
Elf jaar getrouwd, vader van 2 kinderen en niet gelukkig. Dat is kort samengevat mijn verhaal. De relatie met mijn vrouw is op. Dat weet en voel ik al een tijd. Zelf kind van gescheiden ouders en nooit gedacht dat ik hetzelfde pad als mijn ouders zou bewandelen. En zie hier, ik sta aan het begin van die weg. Wat een schaamte en schuldgevoel. Na ons gesprek is mijn vrouw uiteraard boos en verdrietig. Ze had het niet aan zien komen. Ze wil alles zo snel mogelijk regelen in het kader van “als je toch niet verder wilt met mij, ga ik door met de kinderen”. Ik Google me vervolgens suf naar antwoorden op al mijn vragen. Van alles komt voorbij; scheidingsplanner, scheidingsmakelaar, online scheiden…..

Scheidingsmediation
In oktober zie ik in een lokale krant een advertentie van Serraarens Mediation, Hulp bij Scheiden: “Scheiden en kinderen, wat nu?”. “Ja, dat is een goeie vraag”, denk ik. Het idee van mediation spreekt me aan. Ik leg het voor aan mijn vrouw, en merk al gauw dat ze, naast haar verdriet en boosheid, ook open staat voor bemiddeling. We maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Gewoon bij ons thuis en ’s avonds wanneer de kinderen op bed liggen. En ik ben blij dat ik dat heb gedaan. We krijgen veel informatie in korte tijd.

Welkom in de wereld van scheidingen. Wat komt er een hoop bij kijken als je uit elkaar gaat, realiseer ik me. De scheidingsmediator vertelt hoe het traject tot aan de officiële scheiding verloopt, wat je samen moet regelen, waar je aan moet denken en wat je moet uitzoeken. ‘Er is aandacht voor het ouderschapsplan en de impact van een scheiding op kinderen. Ik krijg waardevolle tips over hoe we het ze kunnen vertellen en schrijf ze op als geheugensteuntje.’ Ook horen we hoe het zit met de regels rond alimentatie, pensioen en enkele fiscale consequenties van keuzes.

Veel informatie en het duizelt me wat, maar het geeft me een beter gevoel dan de vele ‘goede adviezen’ van vrienden. Iedereen heeft namelijk wel ergens een klok horen luiden… De dag erna praat ik er met mijn vrouw over. We spreken af dat we ons door de mediator laten begeleiden en dat we het de kinderen binnenkort gaan vertellen. Ik maak ondertussen een overzicht van alles wat we al kunnen uitzoeken.

Inmiddels zijn we al ver met het regelen van onze scheiding. Het gesprek met de kinderen vond ik heftig. Hun reacties hebben diepe indruk op mij gemaakt. Ik kan iedereen aanraden om zich goed te laten informeren en begeleiden tijdens een scheiding. Mij werd al gauw duidelijk dat je die situatie niet kunt overzien maar de mediator legt alles geduldig uit en dat geeft rust.

De situatie waar we nu in zitten is pittig. Emoties zijn niet uit te schakelen. Je hebt goede dagen en ook heel slechte. Het helpt mij om zakelijk alles op orde te krijgen. En het besef dat we samen ouder zullen blijven. Het geeft me het gevoel dat ik vooruit ga en met mijn toekomst bezig ben. Nog een lange weg te gaan, maar de eerste stappen zijn in de goede richting.