Annelies (43) en Pieter (45), in scheiding, 2 kinderen (12 en 9 jaar)
Na ruim 15 jaar huwelijk met vele ups-and-downs, hebben wij besloten om uit elkaar te gaan. We hebben twee kinderen en willen vooral voor hen goed uit elkaar gaan. In onze omgeving zien we helaas te vaak dat stellen ondanks alle goede voornemens toch in een vechtscheiding terechtkomen en dat willen wij graag voorkomen. Hoe pakken we dat aan bij Serraarens Mediation?
Schoolklassen waar 14 van de 22 kinderen gescheiden ouders heeft, zijn eerder regel dan uitzondering. Daarom wordt ook wel eens gesteld dat scheiden de nieuwe norm is, in plaats van tot de dood ons scheidt. In dat geval is het hoog tijd om de overgang van liefdespartners naar ex-partners de juiste aandacht te geven.
Van liefdespartners naar partners in ouderschap
Als je samen kinderen hebt, dan kun je technisch gezien wel scheiden, maar het ouderschap zal jullie de rest van je leven aan elkaar verbinden. Je kunt beter stellen dat jullie niet gaan scheiden maar dat jullie je opnieuw verbinden. Maar nu als partners in ouderschap. Dat geeft al een hele andere mindset. Die nieuwe verbinding vraagt eerst om een goede afhechting van de liefdesrelatie. Begrip en acceptatie van de scheiding – en ieders rol hierin – leidt tot minder conflict, minder vijandige gevoelens en tot meer vertrouwen.
Scheiden is rouwen
Scheiding betekent rouw. Rouw over de voorbije relatie. Beide partners hebben hiermee te maken want ze verliezen immers dezelfde relatie. Vaak krijgt het verlies te weinig aandacht en gaat alle energie naar het conflict. Het is makkelijker om boos op elkaar te zijn dan de pijn over het verlies van de relatie aan elkaar te tonen. Toch is het in de afhechting van een relatie belangrijk deze pijn te delen. Sta stil bij wat er verloren is gegaan? Waar je wellicht nog boos of verdrietig over bent? Welk gedrag daaruit voortvloeit? Als je het verlies niet voldoende aandacht geeft dan kan zich dat op termijn gaan uiten in conflict en dat kan uiteindelijk weer escaleren in een vechtscheiding.
Ieder een eigen proces
Aandacht voor het verlies is dus belangrijk. Het vervelende van rouw is, dat het een individueel proces is wat je meestal niet synchroon doorloopt. Het is daarom goed van elkaar te weten waar jullie je bevinden in het rouwproces. De verliescirkel maakt dit inzichtelijk.
Stel dat een van de partners zich nog in de fase van rouwen bevindt en de ander inmiddels betekenis heeft gegeven aan het verlies en toe is aan nieuwe contacten aangaan, dan kan dat leiden tot conflict. Waarom kun je al zo snel in een andere relatie stappen of überhaupt vrolijk zijn? Waarom ga jij niet door met je leven? Hoezo, je gaat uit met vrienden?
Door met elkaar te praten over je rouwproces, kweek je meer begrip en dus een betere basis voor de ex-partner relatie.
Ga in ex-partner-therapie
Een scheiding gaat met emoties gepaard. Daarom kan het, ondanks alle goede voornemens, heel snel escaleren. Dus los van de juridische stappen die je te nemen hebt, kan ik jullie zeker aanraden om samen met een coach of therapeut het emotionele proces te doorlopen. Een beproefde methode is de SCHIP-aanpak. Samen met een gecertificeerde begeleider doorlopen jullie de vijf fases naar een goede ex-partner relatie. Ik ben zelf in 2018 deze opleiding tot begeleider gevolgd.
Op www.schipaanpak.nl lees je hier meer over.
Lang en gelukkig partners in ouderschap
Een liefdesrelatie is prachtig en als die over is, is dat heel verdrietig. Maar ik ben ervan overtuigd dat een goede ex-partnerrelatie net zo waardvol kan zijn. Als jullie je liefdesrelatie goed afhechten en je opnieuw weet te verbinden als partners in ouderschap, dan is de grootste winst dat jullie in staat zullen zijn je kinderen een veilige, liefdevolle opvoeding te geven. Dus geef ook je ex-partnerrelatie de aandacht die ze verdient want die duurt echt tot de dood ons scheidt.
- De namen zijn gefingeerd.