Gescheiden en met kind op vakantie? Ga goed voorbereid op reis.

Vakantie valt binnen de uitoefening van het gezags- en omgangsrecht. Er geldt een informatieplicht over de verblijfsgegevens en de tijdsduur.

Wanneer de achterblijvende ouder niet akkoord is met de vakantie en geen toestemming wil geven of wanneer nog geen afspraken over de omgang zijn gemaakt, kan ieder van de ouders het geschil over de uitoefening van het gezag en/of de omgang op grond van art. 1:253a van het Burgerlijk Wetboek aan de rechter voorleggen.

Wanneer geen toestemming wordt gegeven om naar het buitenland te gaan, dan moet de ouder die toestemming nodig heeft naar de rechter stappen op grond van art. 1:253a BW. De reden dat geen toestemming gegeven wordt, ligt mogelijk in het vermoeden dat het niet om een vakantie gaat maar om een permanente wijziging van de verblijfplaats.

Op grond van de Schengengrenscode controleert de Koninklijke Marechaussee kinderen die met één ouder of alleen reizen extra om internationale kinderontvoering te voorkomen. Een van de factoren waar de Marechaussee oplet, is de achternaam van het kind. Het komt voor, zeker nu kinderen een eigen paspoort hebben en moeders hun meisjesnaam in hun paspoort hebben staan, dat het kind een andere achternaam heeft dan de ouder waar hij mee reist.

Degene die met het kind reist, kan gevraagd worden om aan te tonen dat er toestemming van de gezaghebbende ouder(-s) is. Om problemen en vertraging op het vliegveld te voorkomen, raden wij ouders en familieleden ten zeerste aan om de volgende documenten mee te nemen:

  • Verklaring toestemming voor vakantiedoor invulling formulier “Reizen met een minderjarige naar het buitenland”
  • Recent uittreksel gezagsregister
  • Recent uittreksel BRP (Basisregistratie Personen)
  • Internationale geboorteakte
  • Kopie van paspoort van toestemminggevende ouder
  • Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
  • Eventueel het ouderschapsplan
  • Eventueel een kopie van het retourticket van het kind

De internationale geboorteakte kunt u opvragen in de gemeente waar uw kind geboren is. Het uittreksel van de BRP is verkrijgbaar bij de gemeente waar uw kind is ingeschreven. Het uittreksel gezagsregister kunt u opvragen bij de rechtbank.